Które owoce najbardziej lubią Polacy?
Trudno sobie wyobrazić naszą codzienną dietę bez owoców. I nie chodzi tu tylko o ich wyjątkowe walory smakowe, ale także o bogactwo cennych witamin i minerałów. Po które owoce najchętniej sięgają Polacy?
Ulubione owoce Polaków
Z „Narodowego badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowanego przez firmę badawczą Kantar wynika, że ulubionymi owocami Polaków są truskawki oraz jabłka. Owoce te były wskazywane przez respondentów w niemal takiej samej częstotliwości. Warto zaznaczyć, że zainteresowanie jabłkami nie spada po zakończeniu sezonu. W ciągu ubiegłego roku spożywało je aż 89% Polaków, z czego 21% badanych deklarowało, że jadło jabłka co najmniej raz w tygodniu. Inaczej jest w przypadku truskawek, które największą popularnością cieszą się głównie latem.
Preferencje Polaków nie kończą się jednak tylko na truskawkach i jabłkach. Na kolejnych miejscach znalazły się borówki, maliny, czereśnie, śliwki, gruszki i banany. Wśród ulubionych owoców badani wymieniali także wiśnie, winogrona, porzeczki, brzoskwinie, kiwi, ananasa, jagody, grejpfruta, aronię i agrest. Prawie co czwarty Polak deklarował, że chętnie jadł wszystkie owoce.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść truskawki:
- W truskawkach znajdziemy witaminy A, B, C, E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Truskawki to również źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza. Ponadto zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego, a co za tym idzie – oczyszczają przewód pokarmowy i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit.
- Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego rewelacyjnie wzmacniają nasz układ odpornościowy.
- Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego. Ze względu na zawartość magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego, a dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu.
- Są bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, tym samym spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom nowotworowym. W truskawkach znajdziemy również fosfor i witaminy z grupy B, które wzmacniają włosy i paznokcie.
- Owoce te mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Ponadto są niskokaloryczne – zawierają tylko 32 kcal na 100 g.