Które owoce mają najwięcej witamin?
Owoce to bardzo ważny składnik naszej diety. Podkreślić należy fakt, że nie wszystkie są tak samo zdrowe. Niektóre niepozornie wyglądające produkty mają najwięcej cennych dla organizmu składników. Warto zdawać sobie z tego sprawę szczególnie wtedy, gdy cierpimy na niedobory witaminowe. Dzięki temu wpłyniemy nie tylko na nasze zdrowie, ale zadbamy o piękną skórę i dłużej zachowamy młodość.
Które owoce mają najwięcej witaminy C?
Bardzo ważną witaminą dla naszego organizmu jest witamina C. Biorąc pod uwagę polskie owoce, to znajduje się ona przede wszystkim w truskawkach. Wskazać należy, że ma ona kilkanaście razy więcej tego składnika niż standardowe jabłko. Światowym rekordzistą w tym zakresie jest papuzia śliwka. Jest to owoc australijski. Warto wspomnieć także o gwajawie pospolitej, która spożywana jest w Meksyku i Brazylii. Dużą zawartością witaminy C cieszy się także dostępne w Polsce kiwi, a także papaja.
Owoce, które zawierają witaminę A
Niezwykle cennym składnikiem jest witamina A. Na liście owoców, które mają dużą zawartość witaminy A, wymienia się mango, papaję, a także brzoskwinię. Bardzo dużo witaminy A mają owoce chlebowca pochodzące z deszczowych lasów Malezji i Indii. Określony komponent znajduje się także w awokado i morelach.
Owoce zawierające cenne składniki mineralne
Żelazo jest bez wątpienia cennym składnikiem dla ludzkiego układu. Biorąc pod uwagę polskie owoce, jego znaczne pokłady znajdują się w porzeczkach. Awokado natomiast zawiera bardzo dużo potasu. Natomiast zdecydowanie najwięcej magnezu mają daktyle. Figa to owoc, który zawiera bardzo dużo sodu. Dzika pomarańcza to rekordzista, jeśli chodzi o zawartość białka.