szybki kontakt: +48 609 347 776    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają gruszki?

gruszki

Od dzieciństwa jesteśmy uczeni, że owoce i warzywa są zdrowe. Kawałek gruszki, jabłka, ogórka, pomidora itd. to lepsza przekąska od słodkich cukierków lub słonych czipsów. Wszyscy dobrze wiemy, że owoce i warzywa to źródło witamin i cennych składników odżywczych, jednak gdyby przeprowadzić test i zapytać, jakie to dokładnie wartości, mielibyśmy z tym spory problem, prawda? - Przyjrzymy się dzisiaj bliżej gruszkom.

Wartości odżywcze gruszek bez liczb i przeliczników

Jest wiele odmian gruszek o różnych kształtach i barwach, niektóre są bardziej słodkie, inne wyjątkowo soczyste, jeszcze inne twarde i chrupiące. Jeżeli interesują nas konkretne zestawienia liczb, możemy znaleźć w sieci wiarygodne tabele wartości odżywczych gruszek. Zerkając na nie, z pewnością wypatrzymy witaminy: gruszka to źródło witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i jak wiele innych owoców, to źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i innych cennych dla zdrowia składników. No dobrze, ale co zapewnią nam w praktyce? Dlaczego skrzynki owoców do biur są w sezonie zaopatrywane w gruszki?

Właściwości gruszek w praktyce. Co nam daje ich spożycie?

Witaminy w gruszkach wzmacniają odporność organizmu. Spożycie owoców wraz ze skórką korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom, cenny błonnik ułatwia wypróżnianie się. Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego dojrzewania czerwonych krwinek; w procesie dzielenia się i regeneracji komórek uczestniczy wapń. Żelazo odgrywa istotną rolę w dostarczaniu tlenu do mięśni i narządów, magnez wpływa pozytywnie m.in. na przewodnictwo nerwowe, fosfor uczestniczy w produkcji energii, potas kontroluje objętość płynów. Dostawa owoców do biur to zastrzyk zdrowych składników dla pracowników!